Solkorsets symbolik

Solkorset är troligen ett Jordkorssolkorset
Nordbornas symbol är det uråldriga solkorset eller solhjulet som återfinns på hällristningar som är mer än 6000 år gamla. ”Solkorset” är troligen en symbol för både jorden, solen och årstiderna. Människor i forntiden vördade jorden, solen och naturen, för att de förstod förnuftmässigt att det var solen gav naturen och jorden allt liv. Detta var nordbornas och Europeernas första religion.

Inom astronomin och astrologin är ”solkorset” symbolen för planeten Terra, jorden. Troligen är symbolen sedd från de forntida människorna synvinkel mer en symbol för jorden än solen.

planet_symbols

Venusfiguriner – en symbol för moder jord
Venusfiguriner från allra tidigaste stenålder och ända fram till bronsåldern har hittats över hela willendorfEuropa. Flera hundra av dessa små statyetter som troligen är symboler för moder jord, har varit föremål för dyrkan under nästan 30 000 år. Venus från Willendorf i Tyskland är den mest kända figurinen. Men de kanske borde kallas för Nerthus figuriner om man tar hänsyn till gamla skrifter.

 

Ett 2000 år gammalt vittnesmål
Den romerske historikern skrev år 98 eKr i skriften Germania, kapitel 40 om de germanska stammarna. ”Intet är egentligen anmärkningsvärt hos något av dessa folk, utom att de gemensamt dyrka Nerthus, det är moder Jord, och om henne tro, att hon ingriper i människornas angelägenheter och färdas omkring bland folken.”

Forntidens människor var skickliga astronomer och firade solens vändpunkter på himlen med ritualer. Nordens midsommarfirande är en rest från den tiden. Man firade och hyllade livet och jordmodern.
Det var innan de som strävade efter makt skapade religioner och ideologier som var avsedda att inge fruktan för livet om man inte följde lagarna, prästerna eller kungarnas ord. Långt innan national-socialitiska ideologer ”kidnappade” och skändade uråldriga symboler.

Innebörden av symbolen
Jorden och solen är cirkeln
Korset är väderstrecken
Korset är solen vändpunkter på himlen.
De fyra delarna är de fyra årstiderna
Solen är det som ger naturen på  jorden och människan  livet.

I Estland levde denna urnordiska tro kvar långt in på 1000 talet. Det visar korsen på ett gravfält på Ormsö i Estland.

solkors-ormsö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: