Surströmming – 9000 åriga anor

9200 år gammal surströmming hittad i Sölvesborg

Surströmming är en mycket gammal maträtt. Forskaren Adam Boethius vid Lunds universitet som gjorde fyndet av syrad fisk vid en utgrävning av en 9 200 år gammal boplats vid det som en gång var en sjö vid utloppet till Östersjön.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6363409

 

Surströmming tillverkas idag framförallt i Ångermanland och Medelpad.

surströmming

Syrad fisk är en uråldrig anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från verldens skapelse. Våra föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar”, skrev forskaren och författaren Dr CH E.M. Hagdahl i slutet av 1800-talet.

För de svenska soldaterna i de stora fältslagen i Europa på 1600- och 1700-talen var ”syrströmming” en livsnödvändighet. Den förhindrade skörbjugg och den höll sig ”färsk” under långvariga fältslag. De krävde inte heller något vatten till urlakning som saltströmming och annan saltad mat. Mat och vatten var de stora logistiska frågorna för dåtidens fältherrar. För 400 år sedan rullade en ändlös rad surströmmingstunnor över svenska gränsen i arméernas släptåg. Men idag exporteras knappt 2.000 burkar surströmming varje år, mest till Japan.

Ryssarna visade vägen
Det var Karl X Gustav som på 1600-talet tog in surströmmingen i koktrossens förråd. Han hade förundrats över de ryska soldaternas outtröttliga krigsförmåga och kommit fram till att det var den syrade mat som de åt som höll dem på benen när motståndarsidan kroknade av.

Svensk surströmming hade sin storhetstid under 1700-talet just på grund av de stora fältslagen och behovet av krigsföda, skriver Surströmmingsakademiens ordförande Ruben Kronwall Madsen i ”Surströmmingens historia” på Sturströmmingsakademiens webbplats.

Produktionen förfinades
På 1800-talet minskade produktionen, dels på grund av minskad efterfrågan från militärerna, dels på grund av att Gävlefiskarna miste sina previlegier på strömmingsfiske utefter Norrlandskusten. Men samtidigt ökade kunskapen i mikrokemi och biologi och produktionen av surströmming effektiviserades. Forskningen hade visat att man kunde öka jäsningstemperaturen från 4-6 grader till 15-18 grader och därmed minska jäsningstiden till åtta veckor.

Plåtburken öppnade konsumentmarknaden
Mot slutet av 1800-talet kom Axel och Heman Söderberg på Ulvö Gamla Salteri på idén att konsumentförpacka surströmmingen i handlödda plåtburkar.
Plöstsligt blev det möjligt att leverera surströmming till hela Sverige och svenskar över hela landet började äta surströmming som en delikatess.

Den senaste produktutvecklingen i syfte att öka marknaden för surströmming kom i slutet av 1990-talet. Då började några av salterierna sälja surströmmingsfiléer och även ovana surströmmingsätare kunde lättare njuta av delikatessen.

Nyheter
De traditionella tillbehören till en surströmmingsfest är mandelpotatis, hackad lök, gräddfil och lagrad ost och mesost. Men i dag är alla tänkbara tillbehör accepterade – hackade rödbetor, lingon, stekt lök, äppelmos, sirap, citronpeppar, dill och mörk sirap.

http://www.nyteknik.se/digitalisering/fran-soldatfoda-till-delikatess-pa-400-ar-6447157

%d bloggare gillar detta: