Nordiska idealet

Människor i världen har alltid beundrat eller varit avundsjuka på nordbornas variationsrika utseende men många olika hår och ögonfärger och många haft det nordiska utseendet som ett ideal genom alla tider. Nordborna reste och befolkade världen för mer än 4000 år sedan så det nordiska utseendet var känt i de flesta antika civilisationerna. Flera av Egyptens faraoner och romarnas kejsare var ättlingar till nordbor och peruker av blont hår var mode i forntidens Romarrike och även Egypten.

Den arabiske författaren Ahmad ibn Fadlān skrev på 900 talet om vikingarna Jag har aldrig sett så fulländade kroppar, de var som palmträd, blonda och rödlätta

Blont hår har också varit ovanligt i forntida och antika tider. I Grekland förknippades blont hår med kärleksgudinnan Afrodite. Hennes speciella attribut var sol och guld. Prostituerade efterapade detta med att bleka sina hår. Till följd av detta blev att det kom en lag som sade att prostituerade skulle ha blont hår. Uppmärksamheten kring blont hår har bestått genom tiderna. Särskilt i de sydeuropeiska länderna där blondhet efter behov fått symbolisera både Eva (kvinnlig ondska) och Maria (oskuld i himmelskt ljus). Det blonda håret ansågs gudomligt under riddartiden, högförnämt och vackert under renässansen, ariskt under 1800-talets andra hälft och 1900-talets första. Under 1900-talets senare del föddes myten att blonda är korkade och lössläppta. Men det nordiska utseendet är fortfarande ett eftersträvansvärt ideal för många. Här är några exempel.

Stilikonen och trendsättaren
Marilyn Monroe, född som Norma Jeane Mortenson hade det nordisk utseendet med smal näsa och blont hår som ideal. Nedan bild visas Marilyn före och efter näsoperation och blonderat hår.

marilyn-monroe-had-plastic-surgery

Gina Dirawi – en nutida kändis
Gina Dirawi med palestinskt, arabiskt, libanesiskt påbrå, har gjort en näsoperation för att få en smalare näsa. Enligt hennes utsago var det för att hon hade problem med bihålorna, vilket är motsägelsefullt.

2014242322475400866811_sbig

Stereotyper – myten att blonda är korkade bimbos är falskt
Myten om att blonda kvinnor sulle vara korkade avlivas i en vetenskaplig studie. En stor undersökning av intelligensen hos 10 878 kvinnor som var blonda , brunetter, rödhåriga och svarhåriga, visar att blonda kvinnorna är något mer intelligenta än de med övriga hårfärger. Läs undersökningen här.

%d bloggare gillar detta: