Kulturen

Kulturen i Norden genom tiderna

Få vet att de nu kristna högtiderna Jul och Påsk fanns före kristendomens intåg.
Kristendomen har ”kidnappat” de fornnordiska högtidsfirandena som var kopplade till solstånden.
Kristendomen försökte även ”kidnappa” Midsommar genom att införa Johannes Döparens dag, men det har misslyckats. Det finns överhuvudtaget inte något i Bibeln som antyder att Jesus skulle vara född vid juletiden. Orsaken till att den romerska kyrkan på 300-talet skapade denna högtid med Jesus födelse, var för att förhindra den veckolånga festen till guden Saturnus ära, Saturnalia, som den romerske kejsaren instiftade år 217 fvt, när romarna hade förlorat ett slag i kriget mot Kartagerna.
Många ”journalister” försöker påskina att de nuvarande nordiskt högtidsfirande kommer från Tyskland, Italien mm, men ingenting kan vara mer fel. Andra länders seder har haft inflytande på firandet, men ursprunget fanns i norden sedan urminnes tider.

Det finns skriftliga bevis som bekräftar ovanstående påståenden.

Supandet
Forntidens firande och festande bestod av drickande av öl. Fylleslag är en fornnordisk sed.

Jul
Jul är ett firande av vintersolståndet. Det kallade jól, jólablót eller midvinterblot. Blot var ordet för fest.

Påsk
Påsk är ett firande av vårdagjämningen.

Midsommar
Midsommar är ett firande av sommarsolståndet.

 

Lucialucia
Lucia har sitt ursprung i ett studentspex i Lund. En  intendent på Kulturen i Lund hittade år 2015 i arkivet bilden. ”Studerande Brag såsom Lucia 1875, Lund”. På fotografiet var det en manlig student i luciakläder. Först 1870 blev det tillåtet för kvinnor att ta studenten, men Lund fick sin första kvinnliga student först 1880.

Julskinkan
Tamgrisar har funnits mycket länge i norden. Vid en arkeologisk utgrävning av en 5000 år gammal boplats i Ramsele i Ångermanland fann man ben av tamgris. I den Nordiska mytologin var vikingarnas stora festmåltid grisen Särimmer som slaktades och återuppstod dagen efter.

Surströmming
Vid en arkeologisk utgrävning  av 9 200 år gammal boplats i Blekinge fann man världens äldsta fynd av surströmming.

Dansbandsmusik
Det är inte bara gammaldans och hembygdsdräkter som är skandinavisk kultur. Få tänker på att dansband och dansbandsmusik är en kulturyttring som endast finns i Skandinavien. Dansmusik är en levande kulturform på den skandinaviska landsbygden.

Vapensyn
Redan för 2000 år sedan skrev den romerske historieskrivaren om hur nordborna hanterade vapen.
Vapnen hölls inlåsta i fredstid och under uppsyn av en slav. Denna stränga eller återhållsamma vapenlagstiftning har funnits i norden genom alla tider.

Kvinnosyn
Ordet Skandinavien härstammar troligen från den urnordiska ”gudinnan” Skade och har den ursprungliga betydelsen ”Skades ö”.
Jämlikhet mellan män och kvinnor var en självklarhet i forntiden. Man har vid arkeologiska utgrävningar funnit att bland de vikingar som krigade, var ca en tredjedel kvinnor.
Birger Jarl, en ”kung” instiftade lagar om hemfrid och kvinnofrid på 1250-talet. Att våldta en gift kvinna medförde dödsstraff.

 

 

%d bloggare gillar detta: