Historia Norwegie

Historia Norwegie översatt till engelska kan läsas här

Google Translate av Historia Norwegies ”Ynglingtal” från engelska, som kan läsas här
http://cornelius.tacitus.nu/historia-norwegie.htm

Den antika familj norska kungar spåras sin början från Sverige, varifrån Trøndelag, chefen lag provinsen Norge har också avvecklas. Kung Yngve, som enligt en stor del var den första härskare svenska riket, blev far till Njord, vars son var Frøy. I århundraden på slutet alla deras ättlingar tillbad de två sistnämnda som gudar. Frøy alstrade Fjolne, som dränktes i en tunna av mjöd. Hans son, Sveigde, är tänkt att ha fört en dvärg i en sten och aldrig ha återvänt, men det är tydligt att tas som en saga. Han far Vanlande, som dog i sömnen, kvävas av ett troll, en av de demoniska arter som är kända i norska som ”sto”. Han var far till Visbur, vars söner brände honom levande med alla sina hirdsmen, så att de kan nå sitt arv snabbare. Hans son Domalde hängdes av svenskarna som ett offer till Ceres att säkerställa fruktbarhet av grödorna. Domalde födde Domar, som dog i Sverige. Likaså Dyggve, hans son, nått gränsen för sitt liv i samma region. Hans son Dag lyckades till hans tron; han dödades av danskarna i en kunglig strid på en Ford namngiven Skjotansvad, medan han försökte hämnas våld gjort till en sparv. Denne man alstrade Alrek, som slogs till döds med en tygel av hans broder, Eirik. Alrek var far till Agne, vars fru skickas honom med sina egna händer genom att hänga honom på ett träd med en guldkedja nära en plats som heter Agnefit. Hans son, Ingjald, mördades i Sverige av sin egen bror eftersom han hade tagit misskreditera på dennes hustru, som hette Bera (Ursa på latin). Efter honom hans son Jørund regerade, som slutade sina dagar olyckligt när han hade kämpat ett krig mot danskarna, som hängde honom vid Oddesund, på en arm av havet i Danmark som de infödda kallar Limfjorden.

Han blev far till Aukun, som i svaghet av en utdragen ålderdom, under de nio år före sin död sägs ha övergett konsumtion av fast föda och bara suger mjölk från ett horn, som en brud-i-armar . Aukun son var Egil Vendelkrake, vars egen tjänare, Tunne, körde honom från hans rike; och även om bara en tjänare han gick i åtta civila bekämpar med sin herre och vann överhöghet i dem alla, men i en nionde han slutligen besegrades och dödades. Kort därefter dock monarken var gored och slaktas av en våldsam tjur.

Efterföljaren till tronen var hans son Ottar, som mördades i Vendel, en lag provinsen Danmark, vid hans namne, en dansk jarl, och denne mans bror, Fasta. Hans son Adils gav upp andan efter att ha fallit från sin häst innan tempel Diana, medan han utförde de uppoffringar som gjorts till avgudar. Han blev pappa till Øystein, vilken Götar stack in i ett hus och bränns levande där med sina män. Hans son Yngvar, smeknamnet Hoary, dödades av invånarna medan en kampanj på en ö i Östersjön kallas Ösel. Yngvar uppfödda Braut-Anund, vars bror, Sigurd, lade honom låg i Himinheid, en plats-namn som betyder ”fält av himlen”. Efter honom hans son Ingjald besteg tronen. Att vara onormalt livrädd för kung Ivar Vidfadme, då ett föremål av rädsla för många, stängde han in sig i en matsalen med hela sitt följe och brände alla sina fångar till döds. Hans son, Olav, känd som Tretelgje, åstadkommit en lång och fredlig regeringstid och dog i Sverige, fylld i år.

X Olav far Halvdan Hvitbein, som norrmännen i bergen utsetts till deras kung som han återvände från Sverige. Här i länet av Toten han gav upp andan i hög ålder. Medan hans son, Øystein, med smeknamnet Fart, gjorde en resa mellan två öar med flera fartyg segla nära varandra, han knackade från poop av Yardarm av ett annat fartyg, sjönk under vågorna och försvann. Arv till kronan föll till sin son, Halvdan Guld-Lavisher och mat-njugga, eftersom medan han skänkte guld på sina hållare försvagades han dem med hunger samtidigt. Han blev far till Gudröd jägaren kungen, som blev förrådd av sin hustru, för hon mutade en av Squires att genomborra kungens sida med ett spjut. Hans son, Halvdan Svarta förvärvade riket efter sin förälder, en gång i fjällvärlden. Medan han förde en resa på natten över en frusen sjö som heter Rand, återvänder från en fest med ett stort företag av slädar och ryttare, aningslöst mötte han en spricka där herdarna brukade vattna sina hjordar, och dog där under isen.

%d bloggare gillar detta: